Billig tändspole till JB 128

Fråga: Hej. Går det få tag i en modern tändspole med samma mått som en gammal tändspole som sitter i en JB 128 för en billig peng?

Olle

Svar: Någon modern spole som passar rakt av lär nog inte finnas. Att låta linda om originaltändspolen kostar runt en tusenlapp. Man kan hitta gamla originaltändspolar till ett betydligt lägre pris ute på olika veteranmarknader, men då dessa spolar har en textilisolering drar de i sig fukt från luften vilket kan leda till att tändspolen är förstörd trots att den aldrig är använd. Det kan bli dyrt i längden att köpa begagnade tändspolar som går sönder efter en kort tid.

En enkel, och framför allt billig, variant är att bygga om tändsystemet till ett med utanpåliggande tändspole. Man karvar då bort all tråd och isolering på den gamla spolen och lindar på lackad koppartråd. Tråddiametern kan vara 0,6-1,0 mm och antalet varv cirka 200 (okritiskt). Detta gör man själv utan specialverktyg. En komplett beskrivning över detta finns i Stora Tvåtaktsboken, del 1.

En utanpåliggande tändspole kostar under 200 kronor och tråden kan man ofta hitta för några tior eller linda av från en gammal transformator eller elmotor. Det går åt 10-12 meter. Efter denna modifiering har man ett tändsystem som är bättre än originalet och den nya tändspolen gömmer man under bensintanken. Skriv i ordet Utanpåliggande tändspole i sökrutan uppe till höger här på hemsidan så kan du läsa mer om detta.

Jim Lundberg

Billig tändspole till JB 128
Omlindningen gör man för hand i sin verkstad. Det handlar ju bara om 200 varv.
Billig tändspole till JB 128
Den nya tändspolen placeras osynlig (och skyddad!) under tanken. Från motorn dras en tunn kabel till spolen från det gamla tändkabeluttaget.
Billig tändspole till JB 128
Inkopplingen av nya spolen är enklast tänkbara.
Rulla till toppen