ILO FP 50 som bara ger gnista baklänges

Fråga: Hej, har en Monark Monarped med ILO FP50-motor som har bra gnista, men bara när jag backar – ingen eller mycket svag gnista framåt. Vad beror det på? Tacksam för svar.

Mvh Ingemar Boman

 

Svar: Kolla först att brytaravståndet är det riktiga, det vill säga 0,3-0,4 mm på ILO FP 50. Detta mäts när brytarna har öppnat sig maximalt. Denna motor fanns med två olika tändsystem; först Noris och senare Stefa. Nästa steg är att kontrollera fältbrytningsavståndet, eller abriss som det också kallas. Det går till så här: Vrid svänghjulet i rotationsriktningen tills brytarna (efter justeringen!) precis ska till att öppna. Stanna i det läget och mät hur långt en av svänghjulets magneter har avlägsnat sig från en av tändspolens polskor (man kan alltså mäta på två ställen med samma resultat). Detta mått är då abrissmåttet och ska vara 9-12 mm på Noris och 7-10 mm på Stefa.

Om abriss hamnar utanför sina gränsvärden trots korrekt brytaravstånd är brytarna antingen utslitna, krokiga eller av fel modell.

Jim Lundberg

ILO FP 50 som bara ger gnista baklänges
Fältbrytningsavståndet (abriss) bestämmer hur stark gnistan kommer att bli. För att mäta upp detta vrider man svänghjulet tills brytarna precis ska till att öppna. I detta läget ska avståndet ”A” mellan svänghjulets magneter och tändspolens polskor ha en viss längd – ofta 5-12 mm beroende på fabrikat och modell.
Rulla till toppen