Pysventil på Zündapp Uppdaterad

Fråga: Hej Jim. Har en fråga angående pysventilen på en Zündapp, tror beteckningen är M273. Längst upp på toppen sitter ju fjädern med en skål som öppnar pysen när den trycks ner. Antar att där ska själva höljet vila sedan ska väl vajern gå ner och låsas strax nedanför där det finns ett litet gängat hål?

Men hur ska det låsas där? Är det någon speciell skruv eller är det något annat som låser, typ bricka? Har inget att jämföra med utan har bara det lilla hålet i toppen som är mellan tändstift och pysventil. Snabb googling så hittar jag likadana toppar men inget hur vajern låses fast.

Mvh Johan

 

Svar: Jag vet inte hur just din motor ser ut, men det är vanligt att vajerhöljet ligger mot själva ventilen och vajern sitter fast i topplocket. Hur vajern sitter infäst kan variera. På vissa motorer finns det ett gjutet urtag i topplocket (exempelvis ILO) för vajern, medan andra kan ha en ”gaffel” av plåt (Ciao på bilden) som sitter fast under muttern i en topplocksbult.

Någon som har samma motor som Johan och vet hur det ska sitta ihop? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Pysventil på Zündapp Uppdaterad
Uppdatering 2015-09-22: Johan har skickat en bild på sitt topplock. Den lösning jag har sett på hur pysens vajer fästs är att man lägger vajern som ett ”U” runt hålet (röd linje) och drar fast den där med en skruv och en stor bricka.
Rulla till toppen