Kärvande koppling på Victoria MS 50

Fråga: Hej. Jag har en moped med en Viktoria MS 50-motor som har stått i många år. När jag drar in kopplingshandtaget går det väldigt tungt och den frikopplar inte. Har lamellerna torkat fast?

Tage

 

Svar: Det är vanligt att kopplingslamellerna fastnar efter en lång tids overksamhet. De torkar nog inte fast, utan snarare så klibbar de fast mot sina stållameller. En lösning, om motorn är körbar, är att hälla i fräsch olja (2 dl SAE 20 eller SAE 30), och köra runt med mopeden med indraget kopplingshandtag. När motorn blivit varm brukar lamellerna släppa taget om varandra.

Om man försöker bryta isär lamellerna med våld kan friktionsbeläggen lossna från lamellerna. Däremot kan man försiktigt försöka att bända mellan lamellerna med en skruvmejsel när man tagit bort kopplingsfjädrarna. Med lite tur släpper då lamellerna, men man får ta det väldigt lugnt och testa på flera ställen runt lamellernas omkrets. Ducsha gärna lamellpaketet med 5-56 eller WD 40 och värm lite med en varmluftspistol under arbetet.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen