Var hittar man flytande fett?

Fråga: Hej Jim! Jag har nyligen köpte en NV av 1950 års modell med JB 128-motor. Nu undrar jag om du kan tala om vad du använder för fett i växellådan eftersom du har en Maraton med samma motor. Det står i boken att det ska vara flytande fett. Var kan jag köpa det, undrar en nöjd NV-ägare.

Tommy Gillén, Tibro

 

Svar: Flytande fett går att köpa hos lite mer industriella företag och fettet har då benämningen NLGI 00 eller NLGI 000 (ju fler nollor desto mer lättflytande). Tyvärr så brukar dessa fetter ligga på väldigt stora förpackningar – ofta 50 liter. Nu vet jag inte vilken bok du avser, men om det är Stora Tvåtaktsboken, del 1 så får du bläddra till sidan 75-76. Där står det beskrivet hur man gör sitt eget flytande fett.

I korthet går det till så här: Man tar en liten klick konsistensfett (NLGI 2) och blandar ut den med motor- eller växellådsolja. Fettet sväljer mycket olja innan det börjar flyta, så ta inte en för stor fettklick. Rätt konsistens har man när fettet sakta börjar rinna om man lutar på kärlet man blandar i vid rumstemperatur. Det är viktigt att det inte blir för trögflytande eftersom JB-motorns bottenstock i växellådan då kan skära på sin axel. Den har bara ett enda smörjhål där fettet kan sippra in till axeln.

Jim Lundberg

 

Var hittar man flytande fett?
Bottenstocken (mellandrevet) i JB-motorns växellåda har bara ett litet smörjhål där fettet kan sippra in och smörja axeln som stocken snurrar på.
Använder man för tjockt fett kan det inte tränga in i hålet och då skär drevet på axeln.
Rulla till toppen