Volvo Duett: motorn knackar

Fråga: Jag har en Volvo Duett med en B18 motor, som har ett problem. Det knackar i motorn. Jag har tagit bort ventilkåpan och kollat och det är lite glapp i lyftarna. Är det glappet som ger ifrån sig ett knackande ljud som ökar när jag gasar? Kan det vara så att det har blivit slitet? När jag köpte den i våras var det nästan ingen olja i motorn. Förra ägaren sa att oljan inte hade bytts på tre år. Jag körde hem (cirka två-tre mil) med för lite olja eftersom jag glömde att kolla den innan jag körde. Olja och filter bytte jag såklart när jag märkte detta.

Svar: Volvos B18-motorer är förvisso inte de allra tystaste motorerna, men de ska inte knacka. Det ljud du beskriver kan vara slitkanter på vipparmsaxeln som vipporna klickar över och/eller att vipporna rör sig i sidled på grund av slappa fjädrar på vipparmsaxeln.

Att köra en stund med låg oljenivå är ingen fara – om inte oljetryckslampan lyser hela tiden, förstås. Och när något går sönder i motorn av oljebrist brukar det vara vevlagren som ryker först.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen