Vilken gänga på gaffeln till Crescent E-Type?

Fråga: Hej. Har bara en enkel fråga, vilken gänga har toppmuttern på MCB E-Type? Har en E-Type som håller på att renoveras och gängen på den undre gaffelkronans rör är lite risig. Skulle behöva ett gängsnitt för att eventuellt se om det går att dra igenom dom.

Med vänlig hälsning L-O Skytt

 

Svar: Gängan på stammen på E-Typens gaffelkrona är 1″-26 vilket betyder att den har en ytterdiameter, mätt på gängtopparna, på 1 tum, eller 25,4 mm som vi säger i Svedala. I praktiken är alla yttergängor något mindre än det nominella måttet så en 1-tumsgänga som denna är snarare 25,1-25,3 mm enligt skjutmåttet. Talet ”26” anger antal gängor per tum.

Denna gänga är en så kallade ”cykelgänga” där alla gängor har 26 gängor per tum oavsett diametern på skruven eller muttern. Jag tror att det kan bli svårt (och dyrt) att hitta ett gängsnitt med gängan 1″-26, men om du besöker en cykelhandlare kan du säkert hitta en mutter med samma gänga. I denna mutter man sedan fila några hack i gängorna så att den fungerar som ett gängsnitt.

Annars kan man använda en gängfil med 26 gängor per tum för att snygga till gängorna. En annan variant är att använda en gängtapp (oavsett diameter) med 26-gängor per tum, vilket är betydligt lättare att hitta jämfört med ett passande gängsnitt. Med denna kan man skära rent skadade gängor. Jag har visat detta i tidningen Classic Motor (nr 11/2015) som finns i butik just nu där detaljen som ska rensas sätts upp i en svarv och gängtappen i stålhållaren. Nu är det inte helt lätt att sätta upp en gaffelkrona i en svarv, men man kan tillverka ett verktyg av en ring som man monterar gängtappen i och sedan vrider runt stammen. Plats för experiment!

Jim Lundberg

Vilken gänga på gaffeln till Crescent E-Type?
Gängfilar kan användas på skadade gängor, men även en gängtapp kan användas på utvändiga gängor (se text ovan).
Vilken gänga på gaffeln till Crescent E-Type?
En gängtapp kan, oavsett diameter, användas på utsidan av en gänga bara stigningen är den rätta. På bilden rensas en utvändig gänga med en gängtapp i svarv.

Tappen kan även monteras i en ring som i sin tur dras runt den skadade gängan.

Rulla till toppen