Vilken gänga på gaffeln till Crescent E-Type?

Vilken gänga på gaffeln till Crescent E-Type?

Publicerad

Fråga: Hej. Har bara en enkel fråga, vilken gänga har toppmuttern på MCB E-Type? Har en E-Type som håller på att renoveras och gängen på den undre gaffelkronans rör är lite risig. Skulle behöva ett gängsnitt för att eventuellt se om det går att dra igenom dom.

Med vänlig hälsning L-O Skytt

 

Svar: Gängan på stammen på E-Typens gaffelkrona är 1"-26 vilket betyder att den har en ytterdiameter, mätt på gängtopparna, på 1 tum, eller 25,4 mm som vi säger i Svedala. I praktiken är alla yttergängor något mindre än det nominella måttet så en 1-tumsgänga som denna är snarare 25,1-25,3 mm enligt skjutmåttet. Talet "26" anger antal gängor per tum.

Denna gänga är en så kallade "cykelgänga" där alla gängor har 26 gängor per tum oavsett diametern på skruven eller muttern. Jag tror att det kan bli svårt (och dyrt) att hitta ett gängsnitt med gängan 1"-26, men om du besöker en cykelhandlare kan du säkert hitta en mutter med samma gänga. I denna mutter man sedan fila några hack i gängorna så att den fungerar som ett gängsnitt.

Annars kan man använda en gängfil med 26 gängor per tum för att snygga till gängorna. En annan variant är att använda en gängtapp (oavsett diameter) med 26-gängor per tum, vilket är betydligt lättare att hitta jämfört med ett passande gängsnitt. Med denna kan man skära rent skadade gängor. Jag har visat detta i tidningen Classic Motor (nr 11/2015) som finns i butik just nu där detaljen som ska rensas sätts upp i en svarv och gängtappen i stålhållaren. Nu är det inte helt lätt att sätta upp en gaffelkrona i en svarv, men man kan tillverka ett verktyg av en ring som man monterar gängtappen i och sedan vrider runt stammen. Plats för experiment!

Jim Lundberg

Gängfilar kan användas på skadade gängor, men även en gängtapp kan användas på utvändiga gängor (se text ovan).

En gängtapp kan, oavsett diameter, användas på utsidan av en gänga bara stigningen är den rätta. På bilden rensas en utvändig gänga med en gängtapp i svarv.

Tappen kan även monteras i en ring som i sin tur dras runt den skadade gängan.

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

11 kommentarer

Åke: Bengt, var hittar man ett sådant ställbart munstycke? Vet du var man hittar framdrev också? jag kör för övrig på alkylat bensin 4%.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842