Kick och koppling har slutat fungera på sachsmotor

Fråga: Hejsan! Har precis monterat ihop min Sachs 50/2 KS och har nu stött på två problem.

1. Kicken fungerar inte. Motorn går runt utan problem men när man använder kicken så kommer den en liten bit sen blir det stumt.

2. När man drar kopplingsföraren fram och tillbaka så fjädrar den inte eller nått sådant och man för den fram och tillbaka utan nått som helst motstånd. Skruvar jag på kopplingens justerskruv så kan man dra föraren längre eller kortare men de är allt. Den är liksom lös. Ska det verkligen vara så? Borde den inte fjädra tillbaka

Är en riktig gröngöling på detta så är tacksam för alla tips jag kan få.

Gustav Persson

 

Svar: Det är svårt att säga exakt vad som kan ha hänt med din motor. Ett klassiskt fel är att den plåt, där kickstoppet av gummi sitter, inte är påträdd på kickaxelns bussning i blocket. När man monterar motorn börjar man med att stoppa i kickaxeln i vänster blockhalva och ser till att bussningen hamnar inne i plåtens hål. När detta är gjort bör man låsa kickaxeln så att den inte kan röra sig inåt. Enklast är att sätta en slangklämma eller en svetstång på kickaxeln på utsidan av motorn som ligger dikt mot blocket.

Nr det gäller kopplingen så tror jag du menar kopplingsarmen när du nämner ”kopplingsföraren”, alltså den arm på ovansidan av motorn där man hakar fast kopplingsvajern. Denna arm är ganska ”sladdrig” när vajern är avhakad vilket är normalt. På bilden längst ner visas hur man justerar kopplingsarmens läge med justerskruven i kopplingens centrum. När kopplingen är rätt justerad ska armen ha cirka 10 mm frigång, räknat i armens ytterände.

Stora Tvåtaktsboken del 1 finns en komplett reparationsanvisning för den två- och treväxlade sachsmotorn.

Jim Lundberg

Kick och koppling har slutat fungera på sachsmotor
I hålet på kickstoppet ska bussningen stickas in. Man får trycka plåten i sidled så att hålet centreras.
Kick och koppling har slutat fungera på sachsmotor
Kopplingsarmens frigång ska vara cirka 10 mm och detta justeras med skruven i kopplingens centrum.
Rulla till toppen