Minska radien på stänkskärm

Fråga: Hej. Hur kan jag krympa en Mc-stänkskärm lite på diametern till min veteran enklast? Den är lite för stor.

Sven Ericson

       

Svar: Skärmar till mopeder och motorcyklar är lite bångstyriga på grund av att de har en profil. Lite kan man forma dem utifrån hjulets diameter, men det är inte mycket. Försöker man ge skärmen en större radie så smalnar den av, och försöker man klämma ihop den så att dess radie blir mindre så blir den bredare.

För att minska en skärms radie (=passa på ett hjul med mindre diameter) måste man antingen krympa längden på skärmkanterna eller sträcka ut den på mitten (längdled). Om det är en lackerad skärm som inte har rullade skärmkanter kan man krympa kanterna med ett särskilt krympverktyg som ”samlar ihop” plåten där verktyget appliceras. Tyvärr blir plåtytan rätt så taggig efter verktygets tandade käftar, men det går att tenna eller spackla bort innan den lackeras om.

Man kan även ändra radien med hjälp av ett så kallat Engelskt hjul där man drar skärmen mellan två stålhjul som sitter hårt sammanpressade i ett stativ. Man borde (Har inte testat själv) kunna minska skärmens radie med hjälp av två kölrullar (ser ut som ett timglas av gummi) från ett båtsläp som skärmens utsida får löpa mot. Sedan har man en tredje rulle med rundad (konvex) kant som man trycker ner i botten av skärmen mellan kölrullarna. Man får bygga en stadig ställning till rullarna. Den mittre tryckrullen pressas ner mot skärmen samtidigt som skärmen dras fram och tillbaka. Det kan gå, men som sagt – jag har inte testat själv.

Jim Lundberg

Rulla till toppen