Hur bockar man avgasrör?

Fråga: Hej. Jag ska tillverka ett nytt avgasrör. Ska jag sandfylla med torr fin sand och värma med gaslåga? Bör jag böja efter en mall. Kan det vara rätt metod, eller vad tror du?

Olle

 

Svar: Det finns många sätt att böja rör på och den metod du nämner är en av de vanligaste. Med packad sand i röret minskar risken för att röret ska bli platt i böjen. Sanden ska vara torr av den anledningen att det annars kan bli högt ångtryck av värmen varvid pluggarna i rörets ändar kan flyga iväg. Därför bör man även borra ett litet ventilationshål i pluggarna. Sedan gäller det att värma med känsla under bockningen så att materialet inte sträcks för mycket på ett ställe och blir för tunt. En mall av något slag är nödvändig så att röret får rätt form.

Man kan även kallbocka rör, men då gäller det att använda fixturer på in- och/eller utsidan för att undvika veck och tillplattning. Om du kan hålla dig till nu på fredag (13/11) så kommer Fredagsfilmen faktiskt handla om en enkel metod för kallbockning av stålrör. Filmen kommer som vanlig ut klockan 06:00 på morgonen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen