Värde på Zündapp och Francis Barnett

Fråga: Hej Jag skulle behöva hjälp med ett par värderingar. Jag har blivit ombedd att sälja två MC för ett Dödsbos räkning men har dålig koll på värdet på denna typ av cyklar. Det är 1 Zundapp DB 200 1950 5120 mil ser ut att vara i riktigt bra skick och 1 Francis Barnett 200cc 1950 548 mil också riktigt bra skick kan ni hjälpa mig med ett ungefärligt värde så vore jag tacksam.

Jag vet att ni normalt inte värderar MC men chansar ändå på att ni vet mer om dem än jag.

MVH

Henrik Larsson

 

Svar: Vi ha beslutat oss för att inte värdera fordon här på hemsidan. Skälen till detta är flera. Dels vet vi inte alltid vad vissa fordon är värda, dels får vi ofta knapphändiga uppgifter om fordonet i stil med ”Hur mycket är en blå Compact värd?”.

Av den anledningen hänvisar vi till annonser där man kan se vad säljare vill ha för liknande fordon och på så vis få en uppskattning av vad ett fordon kan vara värt. Jag Googlade runt lite och tittade efter motorcykeln Husqvarna Silverpil och den billigaste, som var ombyggd med fel delar, kostade 9 000:- medan en annan i perfekt skick (enligt uppgift) kostade 45 000:-

Om vi tar din fråga här så handlar det om två motorcyklar från 1950 med volymen 200 cc. Bägge uppges vara i fint skick och den ena är en lågmilare. För att kunna sätta ett värde på dessa måste man även veta följande:

  1. Är fordonen registrerade? Det kostar tusenlappar att få ett fordon klart att köra om det inte har en identitet.
  2. Är fordonet omlackerat med en modern lack eller har det en välbevarad originallack? Det senare innebär ett mycket högre värde.
  3. Om fordonet är omlackerat – har det rätt kulör?
  4. Är alla delar original? Det säljs många veteranfordon som ser bra ut, men som visar sig vara rena hopplock när man granskar dem närmare.

Listan kan göras längre än så här. Jag kan höfta ett värde på dina motorcyklar som bägge två är lite ovanliga (”ovanlig” kan innebära ett lägre värde). Motorcyklar från 50-talet med motorvolymer på cirka 200 kubik kan vara värda 15 000-25 000 kronor om de är i bra skick och klara för att tas i trafik. Sedan finns det alltid modeller som är mer eller mindre eftertraktade.

Jim Lundberg

Rulla till toppen