Registrera bil i Finland

Fråga: Min vän här i Finland har köpt en Fiat 500 N från 1957 av en man i Sverige 2013. Bilen har kommit till Sverige från Italien 1958 och sedan sålts vidare, Bilen har inte varit registrerad på cirka 40 år och inga uppgifter hittas.
Min vän bygger nu upp bilen i originalskick och vill få den i trafik.
Varit i kontakt med förre ägaren i Sverige som sa att hans far aldrig hade den registrerad och ägaren före honom har avlidit.
Var även i kontakt mad statsarkivet i Sverige men där kunde de inte heller hjälpa oss.
Alltså, vad göra? Snälla kan ni hjälpa oss?

Med vänlig hälsning Katja, Finland.

Svar: Vi har pratat med Transportstyrelsen om ditt problem. De kan inte hitta den i sina register. Kan du, genom tidigare ägare, skaffa fram bilens tidigare svenska registreringsnummer finns det en liten chans att du kan få fram ett registreringsbevis genom Riksarkivet.

Du bör kontakta den finska motsvarigheten till Transportstyrelsen – Trafi – och berätta läget. Om jag tolkat texten på deras hemsida rätt finns det en möjlighet att bilen ska kunna registreras då Trafi av ”särskilda skäl också acceptera en annan tillförlitlig utredning som intyg”.

Mitt bästa råd är att du samtidigt kontaktar den finska motsvarigheten till MHRF Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto och ber dem hjälpa dig.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen