Motorn går trögt att dra runt

Fråga: Jag undrar ifall man måste byta lager och krabba (=krångla på småländska) när vevaxeln går trögt. Har tagit av cylindern och svänghjulet men den går ändå supertrögt. Eller är det bara att olja upp motorn? Motorn är en JB 128. Jag vet inte hur länge den har legat innan jag köpte den.

Olle

 

Svar: Generellt så ska man aldrig ”olja upp” en motor som går trögt och därefter börja köra med den. I allra bästa fall går motorn trögt på grund av stelnad olja, men orsaken till att den går tungt måste först hittas. Om ett, eller flera, lager har kärvat ihop kan man förstöra både axlar och lagersäten i blocket om man börjar köra. Det som kan hända är att axlarna roterar i ett låst lager vilket ger skador på axeln – eller – att hela lagret roterar och river sönder hålet i blocket.

JB 128:an är lite speciell då de yttersta ramlagren (totalt fyra) sitter utanför vevhusets packboxar och får dålig, eller ingen, smörjning. Det är inte ovanligt att de yttre lagren har rostat ihop om motorn legat länge. JB-motorn är väldigt lättmekad och lagren är vanliga standardlager som inte kostar särskilt mycket. En liten kostnad mot vad en skadad vevaxel och block kan kosta att åtgärda.

Jim Lundberg

Rulla till toppen