Volvo: kablarna ryker

Fråga: Jag har en Volvo 940 a-traktor. När den inte startade häromdagen då det var så kallt fick jag ett tips av någon som trodde att det kunna vara spänningsfel. Jag fick rådet att dra en extra kabel från minus på tändspolen till minus på batteriet. Men när jag sedan vred på tändningen började det ryka under instrumentbrädan. Nu fungerar inte bensinpumpen heller. Jag har kollat alla kablar under instrumentbrädan men hittar ingen bränd kabel, för tändspolen har väl ingenting med bensinpumpen att göra? För den slår ingen gnista heller.

Jocke

Svar: Du får ta ”någon” i örat. Att jorda tändspolen är inget bra råd. Kanske syftade din kompis på det gamla luffarknepet att dra en extra kabel från pluspolen på batteriet till plus på tändspolen. Det kan hjälpa på bilar med dåligt elsystem då plusströmmen exempelvis inte behöver passera tändningslåset innan den når fram till tändspolen.

Det finns risk att du har förstört tändspolen eftersom, om jag tolkat din fråga rätt, den inte ger någon gnista nu. Möjligen fungerar tändspolen men att denna koppling har bränt någon/några kablar inuti en kabelstam (det är inte alltid det syns på utsidan av stammen) och det är därför det inte kommer någon gnista. Brända kablar under panelen kan även vara orsaken till att bensinpumpen inte får någon ström.

Jag hoppas att du har tillgång till ett bra och tydligt kopplingsschema, för jag gissar att du har en hel del elmätning framför dig innan du får fart på din a-traktor.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen