Byta till silikonvätska i bromsarna

Fråga: Att bromsvätska absorberar fukt är bekant men är silikonolja bättre i det avseendet?
Om man nu vill byta bromsvätska från normal till silikonolja, vad behöver göras?
Räcker det med att tappa ur, blåsa rent och fylla på ny vätska, eller måste man byta alla gummidetaljer innan fyllningen? Eller kan man köra till exempel rödsprit genom systemet och på så sätt tvätta rent innan påfyllning av silikonvätska?

Svar: Silikonbaserad bromsvätska drar åt sig mindre fukt än traditionell bromsvätska. Om du har besvär med fukt i din bromsvätska skulle jag råda dig att inte gå över till silikonbaserad vätska. Tappar istället ur systemet och fyll på med färsk trietylenglykol/glykolbaserad vätska.

Varför då? Jo, det är en hel del arbete med att rengöra hela bromssystemet helt från den gamla bromsvätskan, då traditionell och silikonbaserad vätska inte ska blandas. Det är inte säkert att alla packningar (det är ganska många) i bromssystemet klarar av silikonbaserad vätska. De måste då bytas ut och jag är inte säker på att det går att få tag i packningar som tål silikon till alla äldre bromssystem.

Bromsvätska klassificeras enligt de normer som amerikanska DOT (Department of Transportation) har tagit fram, där man bland annat går efter kokpunkt och viskositet.

Traditionell trietylenglykol/glykolbaserad klassas oftast som DOT 3 eller DOT 4. Silikonbaserad bromsvätska brukar klassas som DOT 5. Det finns även glykolbaserad bromsvätska som uppfyller DOT 5, men för att skilja den från silikonbaserad vätska brukar den betecknas som DOT 5.1. Den ska enligt tillverkarna suga åt sig mindre fukt än DOT 3 och DOT 4 och dessutom vara blandbar med dessa.

Men man ska inte stirra sig blind på DOT-märkningen, bekanta till mig som kör äldre engelska blar säger att de har fått problem när det gått över från DOT 3 till DOT 4.

Utan att ha belägg för det, gissar jag att utvecklingen gått framåt även när det gäller bromsvätskor, och att dagens vätskor drar åt sig mindre fukt än de vätskor som tillverkade på exempelvis 1970-talet.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen