Brotscha kolvbultsbussning på ILO Piano

Fråga: En snabb fråga till dig Jim. Vilken storlek på broschen är att rekommendera när det kommer till att brotscha kolvbultsbussningen på en ILO G50 Piano.

Tack, bock!

Rikard

 

Svar: Jag använder alltid ställbara brotschar vid denna typ av arbeten. Spelet mellan kolvbult och bussning måste vara väldigt litet om man ska undvika slag och knackningar. I princip är det nollspel, men 1-2 hundradelar är vad man bör ha för att det ska få plats lite olja mellan ytorna. En fast 10 mm brotsch kan fungera om kolvbulten verkligen håller exakt mått – i detta fall cirka 9,98-9,99 mm.

En tumregel vid brotschning av dessa bussningar är att man har rätt spel när kolvbulten nätt och jämnt hänger kvar i vevstaken om man håller den så att bulten står vertikalt. När man brotschat så långt att bulten går in i bussningen, fast trögt, bör man köra brotschen en gång till med samma inställning vilket kan räcka för att få till rätt mått. Ställer man upp brotschen för mycket – ja, då får man tillverka och pressa i en ny bussning och göra om allt igen. I Stora Tvåtaktsboken, del 1, beskrivs hur man brotschar bussningar. Observera att man aldrig ska köra en brotsch baklänges om den till exempel har fastnat. Då bryter man sönder skären. Dra eller pressa ut den om den inte går att vrida. Ställ först ner diametern om den är ställbar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen