Vikbrickor i Volvo ED-motorer

Fråga: Hej, jag har några gamla Volvo ED-motorer som jag börjat undersöka skicket på. När jag lossar vev- och ramlageröverfallen ser jag att låsningen av muttrarna varierar. En utbytesmotor från Volvo har inga brickor, en annan motor har vikbleck på ramlagren, inget på vevstakarna. I reservdelskatalogen är låsbrickor för båda med. Hur ska jag tänka vid återmonteringen? Var kan man köpa vikbrickor?

Mvh Lars B

 

Svar: I många motorer används ingen extra låsning till skruvar och muttrar i vev- och ramlageröverfall utan där förlitar man sig på den friktion som uppstår i gängorna och under skruvskallarna/muttrarna.

Men det är bättre att låsa en skruv för mycket än för lite då konsekvenserna av att ett överfall som lossnar är stora och kostsamma. Personligen använder jag Loctite eller liknande produkter till vev- och ramlagerförband om ingen annan låsning finns som exempelvis låstråd, saxpinnar eller vikbrickor. Men om en motor har vikbrickor i originalutförande kan det vara lämpligt att fortsätta på den linjen. Om du Googlar på Vikbricka kommer det upp ett antal företag som säljer denna produkt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen