Flakmoped som tappat orken

Fråga: Hej! Jag har en flakmoped med, en MCB 1189 med 3-växlad fläktkyld sachsmotor. Den har gått jättebra under en lång tid nu, men sen några dagar så dör motorn så fort man ska åka iväg. Det fungerar att leda den på 1:ans växel (med kopplingen ute), men så fort man sätter sig på och ska köra iväg så stannar motorn. Det är inte som ett vanligt motorstopp, utan mer som om motorn stänger av sig.

Annars är den lättstartad och motorn går jättefint. Jag har provat att ställa den mot en vägg, och släppa ut kopplingen (utan att sitta på den) och låta väggen ge motstånd, och då stannar den också. Så det verkar inte ha att göra med att man sitter på den. Vad kan det vara för fel? Det är så märkligt, så jag skulle bli jätteglad om någon svarade.

Tack på förhand.

MVH / Tobias

 

Svar: Det kan vara fler orsaker till att mopeden krånglar på det viset. Börja med det enklaste – byt tändstift. Det kan även vara något med förgasaren, rengör den och blås ur huvudmunstycket med tryckluft.

Gör även följande test: Starta motorn i en nerförsbacke och rulla ner för backen med ilagd växel, oavsett motorn har startat eller inte. Se bara till att den snurrar med. Håll full gas nerför hela backen. Kolla sedan hur tändstiftet ser ut. Om det är torrt så kommer det ingen bensin och är tändstiftet blött är det fel på tändningen. Efter detta test vet man i vilken riktning man ska felsöka.

Kolla även att det är fritt i avgassystemet. Det händer ibland att stora sotflagor släpper och täpper till ljuddämparen – alltså ett fel som kan komma plötsligt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen