Shopper med svag Sachs automatmotor

Fråga: Hallå. min Sachs automatic driver men är väldigt svag. Vad kan det vara? Jag har försökt byta olja men får ej bort oljepluggen då en stödarm är i vägen, kan det vara att jag bara behöver byta olja eller? För jag byta men jag fick tappa ut genom nivåpluggen, mopeden är en Shopper

Mvh Anders

 

Svar: Frågan är om motorn går som den ska och det är kopplingen som slirar eller om kopplingen greppar som den ska och själva motorn är svag. Vi tar båda scenariona.

Om motorn är svag kan det bero på igensotat avgassystem och sotig avgasport i cylindern. Tändningen kan stå fel, huvudmunstycket kan vara för litet eller igensatt. Kör någon kilometer (om det går) på full gas och skruva ur tändstiftet. Är det svart och sotigt får motorn för fet bränsleblandning och är stiftet istället kritvitt får motorn för mager blandning.

Om nu motorn går som den ska är det kopplingen som inte greppar som den ska. Det är väldigt viktigt att dessa motorer får rätt olja i växellådan. Här ska det vara automatlådeolja (röd). Om någon hällt i vanlig växellådsolja so kommer kopplingen att slira. Då räcker det inte alltid med att byta till rätt sorts olja, utan det händer att man måste ta isär kopplingen och tvätta rent drivbackarnas belägg med lacknafta, eller ändå hellre – bromsrengöring (typ Bräkleen).

Jim Lundberg

Rulla till toppen