Fel årsmodell på Monark M 87?

Fråga: Hej! Har en Monark M87 med ILO-motor stämplad 9 hkr vid 6000 varv, som jag har ett gammalt registreringsbevis på. I det står det att MC:n var av 1953 års modell, beviset är skrivet 1/2 1955, tittar jag i kataloger för årsmodellerna 1953 och 1955 så stämmer min motorcykel helt med katalogen från 1955. Kanske kan det vara en felskrivning men vad tror du, vad kunde första kund vinna på att ha en motorcykel som var två år äldre än den egentligen var?

Christian Larsén

 

Svar: Jag har sett att vissa äldre fordon, oftast motorcyklar, kan ha ett registreringspapper som är utskrivet ett eller flera år efter tillverkningsåret. På de gamla registreringspapperna som är utfärdade av tillverkaren stämmer årsmodellen oftast med datum för godkännande. En NV från 1950 har då en underskrift, ofta av Gustav Grahn (VD på Nymanbolagen), från samma år.

Nu finns det lite olika papper från denna tid (före 1973) och vissa papper verkar vara någon form av besiktningsinstrument och där kan årsmodellen anges till exempelvis 1950, men vara utfärdat 1954. På denna tid bytte fordonen registreringsnummer om de såldes till en ägare i ett annat län och en sak som kan vara bra att ha koll på är rutorna uppe till vänster på dessa papper.

Där står ”Registreringsmärke” (regnummer) och ”Förutv. registr.-märke”. Här kan man se om fordonet haft ett annat regnummer och vilket län de tillhört. Då kan man söka sig ändå längre bakåt i fordonets historia genom att kontakta tidigare läns arkiv. Det finns även en ruta där det står ”Kort nummer”. Om det står en siffra högre än ”1” så finns det alltså tidigare utfärdade papper på fordonet.

Hur det ligger till just i ditt fall vågar jag inte svara på. Det kan handla om en felskrivning eftersom motorcykeln ser som en från 1955 – inte 1953 som anges som årsmodell. Det har hänt att motorcyklar har stått osålda i flera år och av den anledningen kan ha ett papper som är senare än motorcykelns årsmodell.

Jim Lundberg

Fel årsmodell på Monark M 87?
Moanarkreklam från 1953. På bilden en Monark M77 vilket är en M 87 fast med 150 cc JB-motor istället för en ILO på 150 cc..
Fel årsmodell på Monark M 87?
Monarkreklam från 1955. Monark M87 med 9 hästars ILO-motor.
Rulla till toppen