Registrera gammal tävlingsbil?

Fråga: Jag har en fråga angående registrering av en före detta tävlingsbil där alla papper saknas men chassinummer finns. Bilen har aldrig varit registrerad. Bilen är från slutet av 1960-talet och har funnits i landet i minst 40 år. Enligt MHRF skall det vara möjligt att registrera en sådan bil. Vad tror ni, och hur går man tillväga?

Svar: Det är en komplicerad fråga. Efter att ha pratat med sakkunniga på Transportstyrelsen finns det två aspekter, dels den tekniska aspekten och dels aspekten med ursprungskontrollen.

När det gäller den tekniska aspekten borde bilen, enligt bestämmelserna i 3 kap 3 § i VVFS 2007:490, gå att registreringsbesikta, möjligen med stöd av en bedömning från MHRF. Det beror dock på om bilen är någorlunda återställt till ursprungliga tekniska utförande men som tävlingsbil kan det vara svårare. I slutänden är det besiktningsorganet och inte Transportstyrelsen som beslutar i den frågan.

Även när det gäller ursprungskontrollen är svaret inte helt glasklart.Här handlar det om en prövning från fall till fall, och bedömningen baseras på den dokumentation som bifogas till ansökan. Om jag förstått rätt kan man endast åberopa fordonet som historiskt fordon om det varit registrerat i Sverige, vilket din bil inte har varit. Dokument som kan vara till nytta i ditt fall är exempelvis ett tillverkarintyg utfärdat av tillverkaren.

Svaret på din fråga är alltså ”det beror på”, eftersom det finns många aspekter. Mitt bästa råd är att du allra först kontaktar Transportstyrelsen och diskuterar med dem. Berätta om bakgrunden, vilken dokumentation som finns eller som går att skaffa fram, och så vidare.

Då får du en riktig bedömning om bilen går att registrera eller inte och därefter är det dags för sedvanlig ursprungskontroll. Blir sedan bilen godkänd i ursprungskontrollen gäller det godkännandet utan tidsbegränsning. Det är alltid bättre att få den kontrollen avklarad än att renovera upp bilen, vilket kostar både tid och pengar, och därefter få problem i ursprungskontrollen.

Svaret blev lite långrandigt, men det är som sagt en något komplicerad fråga.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen