Hur kalibrerar man en momentnyckel?

Om man kopplar ihop två momentnycklar, exempelvis med skruv och mutter, kan man köra dem mot varandra och jämföra mätvärdena.

Hur kalibrerar man en momentnyckel?

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har en gammal momentnyckel som jag är osäker på om den visar rätt. Har ni någon smart metod hur man kollar kalibreringen?

Mats Sundberg

 

Svar: Det finns flera sätt att kolla sin momentnyckel. Om man kan låna en kalibrerad momentnyckel kan man testa den mot sin egen. Man ställer då in bägge nycklarna på samma värde, exempelvis 1,0 Kgm (Kilogrammeter). För att koppla ihop nycklarna kan man använda en skarvmutter eller en kort skruv med två muttrar som är låsta mot varandra. Man sätter en hylsa på varje nyckel och med hylsorna på skruven kan man dra nycklarna mot varandra som då ska lösa ut samtidigt (eller visa samma värde om de har en mätare). Så fortsätter man att testa upp till maxvärdet på nyckeln.

En annan metod är att utnyttja tyngdkraften. Om man fäster ett skaft på 1 meter i momentnyckelns hylsfäste kan man lätt kolla om den visar rätt. Har man en hävarm (skaftet) på en meter och drar i skaftets med 1 kilo blir kraften 1 Kgm. Man kan då använda en fiskvåg (om den är kalibrerad) eller så använder man vikter.

Man sätter momentnyckeln i ett skruvstäd med hävstången liggande horisontellt som på nedre bilden. Om man inte har vikter hemma kan man hänga en skurhink i änden på skaftet. 1 liter vatten motsvarar 1 kilo. Eftersom skaftet och hinken har en egenvikt räknar man bort den när man häller i första slurken vatten för att få 1 kilo. Säg att skaftets ände samt hinken tillsammans väger 0,5 kilo. Då ska man bara hälla i 0,5 liter för att få 1 kilo första gången man fyller på. Resterande vatten blir 1 liter per 1 kilo. Se bara till att skaftet ligger så horisontellt som möjligt när momentnyckeln löser ut. Annars stämmer inte mätningen.

För att översätta Kgm till Nm (Newtonmeter) tar man Kgm-måttet gånger 9,80665. Exempel: hinken har en vikt på 3 kilo. Då ska nyckeln visa/lösa ut vid: 3x9,80665=29,41995 Nm om nyckeln är graderad i Nm.

Jim Lundberg

Ett sätt att kalibrera en momentnyckel är att utnyttja tyngdkraften. Med ett skaft på en meter och en vikt i änden kan man enkelt få fram värdet i Kgm (Kilogrammeter).

En skurhink med vatten är en enkel vikt som fylls med vatten tills den får en given vikt. 1 liter vatten är ju detsamma som 1 kilo. Se bara till att skaftet ligger horisontellt och räkna gärna av vikten på hink och skaft.

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Skillnad på etanol och metanol

1 kommentar

56an: Wikipedia berättade en del om Metanol som motorbränsle. Metanol används som bränsle till modellmotorer av glödstiftstyp. Men även inom motorsport är Metanol vanligt som bränsle. I Sverige inom...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206