Ekerlängd i bakhjulet till flakmoped

Fråga: Hejsan Jim. Håller på att montera ihop en flakmoped, men det är nåt som inte stämmer med baknavet. Det är ett grimecanav med bromsdiameter 118 mm. och fälgen är 15″. Ekrarna fattades, så jag beställde 140 mm, som det tydligen ska vara, men de är för långa, vad tror du är fel, fälg, nav eller ekrar?

Pax

 

Svar: Jag har bara uppgifterna för flakmopeder med Leleu-nav och där är ekerlängden angiven till 139 mm, men den lilla skillnaden på 1 mm ska inte göra så mycket – om nu grimecanavet ska ha samma ekerlängd. Man har ett ganska stort justeringsområde i ekernippeln och skulle ekern sticka upp en aning ur nippeln i fälgen får man ta Dremeln och slipa ner änden så att den inte punkterar slangen. Tänk på att ekerlängden mäts från änden till insidan av böjen (se bild).

Fråga är hur mycket ekrarna sticker upp ur nipplarna. Man kan ju som sagt slipa ner ändarna, men är ekrarna alldeles för långa räcker inte deras gängor till. Men det kan ju vara så att fälgen inte är borrad på rätt sätt. Hålen i ekervårtorna ska borras i en exakt vinkel där riktningen på hålen är orienterad på fyra olika vis – något som upprepas varvet runt (36 hål i ditt fall). Ett hål är framåt/vänster, ett hål är framåt/höger, ett hål är bakåt/vänster och den sista varianten är då bakåt/höger.

Titta på ett originalhjul och jämför hur ekrarna sitter där. Om hålen i fälgen har borrats i fel vinkel så kommer ekrarna att verka vara för korta eller för långa då de kommer att ”peka” på fel hål i navet. Ibland kan man korrigera genom att fila om hålet i fälgen en aning, men man kan inte fila för mycket eftersom det kan leda till att nippeln kan dras ut genom hålet. Jag fick en gång uppgiften att ekra om framhjulet till en Triumph Bonneville och fick en fälg och ekrar som ”skulle passa till navet”. Efter en stund och många svordomar gav jag upp. Beroende på vilka hål som valdes i navet var ekrarna alldeles för långa eller alldeles för korta. Det visade sig att fälgen hörde till en helt annan motorcykel…

Jim Lundberg

Rulla till toppen