Chokespjäll på Encarwiförgasare

Fråga: Hej Jim! Tänkte höra med dig om du känner igen denna förgasare och vad modellen mer specifikt heter. Det är en Encarwi och den verkar ha suttit på en ILO G50 från 1960. Vet att det är svårt att få tag i delar till Encarwi direkt på nätet, kanske mer tur på marknader. Det jag undrar över, utöver ovan, är om denna modell haft ett spjäll? Jag fick med förgasaren i en gammal låda och den verkar vara i ok skick i övrigt. Dock måste packning, filter med mera bytas. Om det är kört med delar, vad finns det för alternativ till förgasare?

Rikard

 

Svar: Nu vet jag inte vad din förgasare har för beteckning, men en originalförgasare (det kan finnas fler varianter) till ILO Piano heter Encarwi A 59. På bilden har jag ringat in två saker – Vid A ser man den stoppklack som chokespjället ska stanna mot och vid B ser man det gängade hål där skruven till chokespjället sitter ledat på. Det händer att vissa mopedtillverkare väljer att sätta chokespjället i luftburken istället för i förgasaren. Här får man vara lite detektiv och se om man kan hitta spår efter slitage från ett spjäll i ytorna runt skruvhål och insug.

Ska man ha delar till Encarwi får man nog gå på marknader och bevaka exempelvis Tradera. Kolla även med Rösebäckens Cykel & Motor som har delar till äldre mopeder. En ersättningsförgasare ska ha samma vinkel på flänsen mot insuget så att flottören hamnar vertikalt. Förgasarens borrning ska vara 10 mm på Monarkmopeder med ILO Pianomotorn.

Jim Lundberg

Chokespjäll på Encarwiförgasare
Encarwiförgasaren har normalt ett chokespjäll. A=stoppklack för späjllet, B=hål för spjällets ledskruv.
Rulla till toppen