Vad har jag hittat för flakmoped?

Fråga: Hej. Jag har hittat en gammal lastmoppe i ladugården och undrar om du kan hjälpa mig att identifiera den och motorn. Modell och årsmodell. Det är en blå Monark, med ILO GP 50 (1959:a) – treväxlad, tank monterad på sadelstolpe, trampvevhus- Verkar vara fläktkyld, (cylinderkåpan borta) men då borde den vara en V50?

ILO Piano, vad är det?

Sadeln sitter på en stolpe utan stöd. Bakskärmen har en bygel som når ovanför skärmen och den har ingen pakethållare.

Johan Bengtsson

 

Svar: Du har troligtvis en flakmoped med modellbeteckningen 62, 628 eller 629. Jag vet inte exakta skillnaden på dessa modeller. Din motor ser ut att vara tillverkad 1957 när man tittar närmare på motorns typskylt (Baujahr 1957). Om det är originalmotorn bör mopeden vara tillverkad samma år, eller möjligtvis året efter. Din moped verkar ha modifierats under åren vilket inte är helt ovanligt.

Bensintanken ska nog sitta under flaket om jag tolkat äldre bilder rätt. Den tank som sitter på nu verkar komma från en Monark Monarped (tvåhjuling). Lutningen på tankloggan stämmer inte som tanken sitter – dessutom har jag aldrig sett en sådan tank placerad under sadeln. Baklyset (ofta kraschat på gamla mopeder) verkar var bytt till ett 60-talslyse med bromsljusfunktion (gula glaset på lampans ovansida).

Motorn saknar den gjutna aluminiumkåpan som ska sitta över cylindern på ILO:s fläktkylda motorer som då heter V 50. ILO-motorn som heter V 50, G 50 eller GP 50 fick även beteckningen Piano för att den är tystgående (Pianissimo är en musikterm för svagt ljud). Monark hade en slogan som lydde ”Monarpeden – med borttonat ljud”. En slogan som hittades på av en anställd på Monarkfabriken vid namn Gösta Johannson redan 1956. Hemligheten med den låga ljudnivån var effektiva dämpare på insug- och avgassidan samt plastremmen i motorns transmission.

Jim Lundberg

Vad har jag hittat för flakmoped?
Närbild på Johans motor. Enligt typskylten är motorn tillverkad år 1957 (Baujahr).
Vad har jag hittat för flakmoped?
Reklambild på Monark M 62 – även den med ”Borttonat ljud”.
Vad har jag hittat för flakmoped?
Mopeden sedd från vänster sida.
Vad har jag hittat för flakmoped?
ILO V50-motorn med fläktkylning. Här med ett annat fläktgaller. Denna motor satt på flakmopederna samt den tvåhjuliga Monark Alpin.
Rulla till toppen