Harley-Davidson Panhead som tappar kompressionen

Fråga: Hej på er. Jag har en Harley-Davidson Panhead från 1965 som börjat krångla. Den tappar kompressionen när den blivit varm. Den går att köra men så fort man stänger av den när den är genomvarm så blir det inget motstånd när man kickar och den går ej att starta. Tacksam för tips.

Trevlig sida med mektips.

Hälsningar Johan

 

Svar: Jag har bara skruvat med något nyare Harley-Davidson och det var länge sedan, men en grej som jag kom att tänka på är hur tajt man ställer ventilspelet på många modeller. I princip har man nollspel och man ställer då ventilerna så att stötstängerna nätt och jämt går att vrida på med fingrarna.

Det kan vara så att ventilspelet är för litet (negativt) och att ventilerna inte tätar mot sina säten när motorn är varmkörd. Om detta är orsaken kan det vara anledning att ha koll på spelet framöver då orsaken kan vara att ventilsätena äts upp nu när den blyade bensinen inte längre finns. En bra blyersättning kan då behövas. Panheadmotorn har visserligen aluminiumtoppar med sätesringar av stål, men ingenting håller ju för evigt. Jag har för mig att ”Pannan” har stela (mekaniska, solida) lyftare, men om den skulle ha hydrauliska lyftare kan det vara dags att serva lyftarna om de kärvar.

Även ventiler kan kärva vilket märks om kompressionen har försvunnit trots att man har ett märkbart ventilspel.

Jim Lundberg

Rulla till toppen