Kicken till höger eller vänster?

Fråga: Hej, jag undrar varför äldre motorcyklar har kicken på vänster sida och dreven på höger och nya/moderna har kicken på höger och dreven på vänster?

/Linus S.

 

Svar: Kicken kan sitta på antingen höger eller vänster sida på äldre motorcykelmotorer. Samma sak gäller placeringen av kedjan, även om vänster sida är mest vanlig. Det är upp till motorkonstruktören. På mindre motorcyklar sitter kedjedrevet och bromstrumman på varsin sida av baknavet, medan tyngre motorcyklar ofta har kedjekransen på samma sida som bromstrumman.

Sedan är frågan var man drar gränsen för gammalt och nytt. På äldre motorcyklar kan fotbromsen sitta på vänster eller höger sida, men på 1970-talet beslutade man sig för att ha fotbromsen på höger sida på de flesta fabrikat. Att kicken skulle sitta oftare på höger sida på nyare motorcyklar har jag inte tänkt på, men en orsak skulle i så fall vara att de flesta människor är starkare i högerbenet (högerhänta). Dessutom har de flesta länder högertrafik och har man kicken på höger sida slipper man stå ute i trafiken och kicka.

Jim Lundberg

Kicken till höger eller vänster?
DKW 125 – kicken till vänster.
Kicken till höger eller vänster?
JB 150 – kicken till höger.
Kicken till höger eller vänster?
CZ 125 – kicken till vänster.
Kicken till höger eller vänster?
Villiers 122 cc – kicken till höger
Rulla till toppen