Tvåan hoppar ur på Husqvarna Drömbåge

Fråga: Hej! Jag har köpte en Husqvarna Drömbåge. Kruxet är att tvåan hoppar ur efter några meter, men bara när jag växlar upp. Om jag växlar vidare till trean direkt kan jag sedan växla upp och ner mellan tvåan och trean utan att tvåan hoppar ur. Vad kan det vara som är fel?

Tacksam för hjälp,

Marcus Jahnke

 

Svar: Jag har tyvärr inte skruvat med Husqvarna Drömbåge, men den verkar vara snarlik Silverpilsmotorn (bilderna nedan). På mittenbilden ser man den fjäderbelastade arm (pilen) som har fyra hack – ett för varje växel samt friläge. Denna arm ska då hålla kvar vald växel i läge.

På nedre bilden ser man det fjädrande stift (pilen) som styr klinkan som då svänger runt och hakar tag i växelmekanismen till höger på samma bild. Om fjädrarna är utmattade eller några av delarna är slitna kan problemen uppstå som din Drömbåge uppvisar.

Då det verkar vara så att tvåan ligger kvar om man växlar mellan tvåan och trean borde felet snarare sitta i den yttre delen av mekanismen (nedersta bilden)

Någon som mekat Drömbåge som känner igen detta fel? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Tvåan hoppar ur på Husqvarna Drömbåge
Växlarna hålls i läge med en fjäderbelastad arm som skymtar under pilen. I armen finns fyra hack som håller vald växel i läge. (Silverpilen)
Tvåan hoppar ur på Husqvarna Drömbåge
Under kåpan på höger sida sitter ett fjäderbelastat stift som tiltar klinkan så att den hakar tag i hacken i axeln till höger. (Silverpilen). Om stiftet är slitet eller fjädern är trött kan växelproblem uppstå.
Rulla till toppen