Vevstakslager utan rullhållare i Cyclemaster

Fråga: Hej igen. Frågade Jim för en tid sen om Vevstakslager till en Cyclemaster. Min hade en hållare för rullarna i någon lagerbrons. Jag köpte rullar från Jacking, men det jag inte tänkte på var att ”hållaren” tog ett visst utrymme i vevstakens storända. Så rullarna jag köpte är två millimeter kortare än den uppslipade lagerbanan i vevstakens storände. Det gör väl att lagret kan ”vobbla ” eller snedbelastas? Jag borde köpa längre rullar antar jag? Sen går det i 14 rullar i lagret, men då uppstår ett litet ”tomrum”. Gör det något? Går ju inte stoppa in 14,25 rullar.

Pehr Zedig

 

Svar: Många vevstakslager saknar rullhållare och fungerar bra ändå. Man måste dock ha ett visst spel mellan rullarna och en ”kvarts rulle” som i ditt fall är lagom. Om bara lagerbanorna i lagret inte har djupa spår efter de gamla, och kortare, rullarna så kan man med fördel montera längre rullar. Även axiellt ska det vara ett spel och 0,2-0,5 mm mellan rullens ände och vevskivorna fungerar bra.

Jim Lundberg

Vevstakslager utan rullhållare i Cyclemaster
Tvåradigt vevstakslager till JB 128. Många vevstakslager är av typen ”crowded” det vill säga det är bara rullar – ingen hållare som håller isär rullarna.
Rulla till toppen