Rengöra tanken invändigt på flakmoped

Fråga: Tanken på mitt gamla renoveringsobjekt (Monark flakmoppe, ca 1958) är rostig invändigt. Hur gör man rent och hur behandlar man insidan?

Johan

 

Svar: Häll i ett par nävar singel eller liknande grus med vassa hörn tillsammans med hett vatten och maskindiskmedel. Skaka och ruska om tanken en längre stund. Har du någon maskin med något roterande hjul (Permobil, traktor eller cementblandare) kan du med fördel spänna fast tanken där och ta en fika medan tanken snurrar runt.

Man kan även avlägsna rosten kemiskt med exempelvis citronsyra (ca en del syra till tio delar vatten. Okritisk blandning). Men då får det inte vara olja kvar i tanken för då kommer syran inte åt rosten. Efter en syrabehandling (och noggrann sköljning med vatten) bör man neutralisera eventuella syrarester med något alkaliskt som maskindiskmedel eller målarsoda. Man tar några matskedar av någon av dessa i en liter ljummet vatten och sköljer runt i tanken en stund. Tänk på att målarsoda kan göra lacken matt.

Fick nyligen tipset om att man kan ha i en näve gipsskruv vilket låter effektivt. Skruven är härdad och spetsig och borde då tränga in i alla skrymslen. Skölj med hett vatten efteråt och låt tanken torka med locket borta. Sedan är det bara att hälla i bensin och köra. Bensinen håller rosten borta – särskilt på tvåtaktare med sin oljeinblandning.

Om tanken har rostporer och läcker bensin kan man använda sig av ett tanktätningsmedel som Kreem eller Restom.

Jim Lundberg

Rulla till toppen