Läsartipset: Gör egna dekaler i datorn

Hej Jim! Detta är ingen fråga, men jag vill ändå här tala om vad jag upptäckt angående tillverkning av egna vattendekaler. Renoverar en moped, Ducati Cucciolo, och har nu hunnit så långt att det är dags för dekaler. Originaldekalen på tanksidorna, som nätt och jämnt var identifierbar på den gamla lacken, är den lilla valpen med en motor i munnen och ordet Cucciolo skrivet tvärs över. Fanns inte att köpa. För sällsynt troligen. Sökte på nätet och hamnade av en händelse på en hemsida för modellbyggare, Rebell Hobby i Solna. De hade vattendekalpapper för bläckstråleskrivare (och även laser).

Blev mycket hjälpsamt bemött och jag köpte tre ark A4 för transparent dekalfilm. Rätt dekal hittade jag på Ducati-sidor på nätet och att ladda in dekalbilden i datorn var inget större problem. Därefter lite trixande i datorn för att bättra på kontrast och färger etc. Jag skrev sedan ut dekalen på vattendekalpapperet och fixerade bilden med samma tvåkomponents (2K) thinnerbaserade klarlack som jag använde till mopeden i övrigt. Efter torkning och renklippning var det bara att överföra bilden till tankytan på samma sätt som med köpta vattendekaler.

Jag vet inte om min notis hör hemma på din frågesida, men jag hade själv aldrig hört talas om den här möjligheten och tänkte att kanske fler har problem att hitta dekaler till sina projekt. Resultatet blev över förväntan utmärkt.

Hälsningar

Göran Nilsson, Mjölby

 

Vi tackar Göran för detta tips!

Jim Lundberg

Läsartipset: Gör egna dekaler i datorn
Här är originaldekalen uppletad på nätet. Det är den lilla valpen med motorn i munnen etc. Efter nedladdning gjordes bakgrunden så vit som möjligt för att frilägga motivet.
Läsartipset: Gör egna dekaler i datorn
Bilden är här färgkorrigerad i datorn och avfotograferad så att en stor bild, A4 papperskopia, kunde skrivas ut. Konturlinjer på motivet på papperskopian ifylldes med svart penna.
Varför har jag blandat in avfotografering av datorbilder och dessutom tagit till stenåldersmetoder som penna? Jo, jag är dålig på bildbehandling i datorn så det gäller att ta till alla knep!
Läsartipset: Gör egna dekaler i datorn
Papperskopian avfotograferad igen ned till passande storlek och återförd till datorn. Efter testutskrift på vanligt papper och en del korrigeringar av storleken, alltså längden i mm, på dekalen skrev jag ut den på vattendekalpapper (för bläckstråleskrivare och med transparent filmskikt).

Dekalen (det är egentligen två separata dekaler) lackade jag sedan med den 2K-thinnerbaserade lack jag använde i övrigt till mopeden. Efter torkning ett dygn klippte jag noga ut de båda bild-delarna med en skarp nagelsax.

Läsartipset: Gör egna dekaler i datorn
Till slut var det bara att överföra bilderna till den lackade stänkskärmen på samma sätt som med vanliga köpta vattendekaler.

Denna dekalfilm verkar totalt okänslig för starka lacker. Den är lite tjockare än köpta dekaler, men efter slutöverlackning med klarlack går det ändå knappt att känna dekalen.
Bilden visar den färdiga bakskärmen. En nackdel är att en skrivares avgivna färgmängd är ytterst liten. Detta medför att en mörk bottenfärg, som min maroonröda, slår igenom alla ljusa färger på dekalen. Därför sprutade jag ett guldfärgat ”moln” som bakgrund även om detta var ett avsteg från originalet på mopedvraket. Det går väl att leva med.

En bra bruksanvisning medföljde vattendekalpapperet där ovanstående färgproblem påtalas.

Läsartipset: Gör egna dekaler i datorn
Bilden visar ett par färdiglackade dekaler färdiga för renklippning. Övningobjekt, ej tänkta att användas. Tanksidorna ska ha samma dekaler som bakskärmen så småningom.
Rulla till toppen