Hur konserverar man en mopedtank så den inte rostar?

Fråga: Hej! Jag undrar vad man kan hälla i tanken på en moped som inte körs för att undvika rost. Bensin dunstar ju efter ett tag. Kan man slå i diesel?

Tobias

 

Svar: Diesel är visserligen fetare än bensin, men knappast något bra rostskydd i längden. Lossa tanken och häll i några matskedar tvåtaktsolja. Denna olja innehåller bland annat rostskyddsmedel. Vrid och vänd på tanken så att oljan hamnar på samtliga ytor. Späd oljan eventuellt med lika stor del bensin, diesel eller lacknafta så rinner den runt lättare och snabbare. Öppna sedan bensinkranen och tappa ur överskottet. Se också till att förvara tanken/mopeden på ett bra ställe. Om relativa fuktigheten i luften understiger cirka 55 procent så rostar inte järn. Kolla med en hygrometer

Räkna dock med att det kan gå lite ”trögt” för bensinen att rinna genom kranen första stunden när mopeden sedan ska användas. Dessutom kommer det att ryka rejält om avgaserna tills all olja är utspädd av bensinen. Tvåtaktsolja är även bra bilar och motorcyklar – oavsett om de har två- eller fyrtaktsmotor. Då skyddas även motorn, förgasaren och bränslesystemet. Man häller då i några procent tvåtaktsolja i tanken och kör några mil innan fordonet ställs upp för ett längre uppehåll.

Jim Lundberg

Hur konserverar man en mopedtank så den inte rostar?
Det bästa rostskyddet är en miljö med låg luftfuktighet. Under 55 procent uppstår i princip ingen korrosion.
Rulla till toppen