Information om Villiers 243 A

Fråga: Hej! Jag har just inhandlat en Villiersmotor med beteckningen 243A. Jag har inte kunnat hitta några upplysningar om den på nätet. Kanske är det en motorcrossmotor på 250 cc. Den har tre växlar. Den har ingen växlingspedal utan en arm som först går ut ca 10 cm åt höger och sedan går uppåt ca 30 cm. Jag är inte säker på om armen är original eller inte. Stosen som förgasaren ska sitta på är 28,5 mm utvändigt. Jag har mätt upp cylindern. Borr:59 mm, slag:72 mm, dvs 197 cc. Är tacksam för alla upplysningar om denna motor.

Vänligen

Lars Lundberg, tel: Tel: 0496-51047

 

Svar: Motorn ser ut att vara en Villiers 6E vilken tillverkades 1948-1953. Numret ”243A” som är inslaget i din motors framkant är inte motorbeteckningen utan är Villiersfabrikens uppmärkning som visar vilken motorcykeltillverkare motorn är levererad till. På bilden längst ner ur del 1 av Stora Tvåtaktsboken ser man numret ”229A” vilket betyder att den hör hemma i en motorcykel av fabrikatet Norman. Numret ”243A” finns inte med i mina listor som berör engelska motorcyklar, men en gissning är att motorn suttit i den svenska motorcykeln Rex Roadmaster eller Rex Fleetmaster.

Den arm som satt på motorns växelaxel (ej med på bild) är gjord av plattjärn och är troligtvis ett hembygge för att göra motorn handväxlad eller liknande. Gamla motorer fick ofta tjänstgöra i andra maskiner och kan driva allt från vedkapar till Gokarts.

Jim Lundberg

Information om Villiers 243 A
Lars motor från vänster sida
Information om Villiers 243 A
Framtill på Lars motor är numret 243A inslaget. Dessa nummer är Villiersfabrikens märkning som talar om vilken motorcykel motorn levererades till.

Någon som har en Rex och kan kolla om det är samma nummer där?

Information om Villiers 243 A
I del 1 av Stora Tvåtaktsboken är det med en Villiers 6E-motor som ska sitta i en Norman. Detta konfirmeras av numret ”229A” som betyder att motorn levererats till Normanfabriken.
Rulla till toppen