Vilken gänga på Puch kedjesträckare

Fråga: Hej, jag undrar vad det är för mått och gänga på denna bult då min Puch Nevada saknar dom och jag tänkte ta och se om jag har passande hemma eller kan köpa på Biltema eller dylikt.

Errol

 

Svar: Gängan på kedjesträckaren heter M7x1 och är en standardgänga – dock inte så vanlig i en järnaffär. Skruvens längd bör vara minst 50 mm och helst 60 mm om den ska räcka till att flytta hjulaxeln bakåt så långt det går. Då är det inräknat höjden av en stoppmutter som ska sitta på framsidan av fästet i svingen. Skruvens längd mäter man från underkant på skallen ut till änden. Skallens höjd ingår alltså inte i längden.

En normalskruv har en gänglängd på cirka 2,5 gånger diameter vilket blir cirka 18 mm på en M7:a. Skruvar längre än så blir delgängade som standard. Men det finns helgängade skruvar fast de är längre. Då ska du kolla efter märkningen DIN 933 (som står för helgängat) i din skruvjakt. En variant är att skaffa en M7 gängstång och svetsa på en mutter i ena änden som skalle. Eller att gänga upp en delgängad M7-skruv med ett gängsnitt. Kolla med Sifvert Skruv AB, telefon 08-440 73 20 om de har skruven du söker. Biltema har nog inte skruven, men däremot gängsnitt för M7.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen