Yamaha FS1 som läcker olja vid växelaxeln

Fråga: Har nyligen köpt en Yamaha FS1 som motorn skulle vara genomgången på men den läcker motorolja, ser ut som det kommer från axeln till växlarna. Min fråga är om det sitter en packbox där och att det förhoppningsvis går att byta den utifrån.

mvh Magnus

 

Svar: Det sitter en packbox i blocket där axeln sticker ut. Lossa spårryttaren och ta bort stödbrickan innanför den så syns packboxen. Det knepiga kan vara att få ur packboxen med växelaxeln kvar i hålet. Ibland kan man få ut en packbox genom att borra eller sticka hål i den och sedan dra i plåtskruvar så att man kan dra ur den med en hovtång.

Men det är inte några större problem att få ur växelaxeln på en Yamaha FS1-motor. Man lossar transmissionskåpan på motorns högra sida, hakar ur växelmekanismen och drar ut axeln. Därefter kan man bryta ut packboxen med exempelvis en skruvmejsel. Packboxen har måtten 12x22x5 mm. Om du byter kan du lämpligen montera en packbox med en dammläpp som då skyddar den inre tätningsläppen från damm och grus. Packboxar finns hos Jacking AB, telefon 0227-133 22. En komplett reparationsanvisning för Yamaha FS1 (och 29 andra motorer) hittar du i Stora Tvåtaktsboken, del 2.

Jim Lundberg

Yamaha FS1 som läcker olja vid växelaxeln
Ibland kan man få ur packboxen med axeln kvar genom att skruva i plåtskruvar i packboxen som man sedan kan dra i med en hovtång.
Yamaha FS1 som läcker olja vid växelaxeln
Växelaxeln är relativt lätt att få ur på Yamaha FS1-motorn. Man tar först bort kåpan och därefter hakar man ur växelmekanismen från motorn och drar ut axeln.
Rulla till toppen