Kallstart på BMW R60/5

Fråga: Har nyligen blivit ägare till en BMW R60/5 1973. På denna modell finns ingen choke på Bingförgasarna. Den är nu svårstartad vid kallstart och måste varmköras länge innan den blir någon tomgång. Läste någonstans att den skall finnas en kanal i flottörhuset som fungerar som choke men kan inte se någon. Tacksam för tips.

Lennart Johansson

 

Svar: Jag är lite osäker på vilken typ av förgasare som sitter på din BMW, men en variant är en 26 mm Bingförgasare som syns på bilden. Den har ingen chokefunktion, men däremot en flödarknapp som används vid kallstart. Fast en flödare hjälper bara vid start eftersom den av flödaren höjda flottörhusnivån sjunker ganska fort när man börjar köra.

Problemet kanske ligger i tomgångsmunstycket (3) eller justeringen av luftskruven (13). Det kan vara smuts i munstycket eller så står luftskruven fel. Det finns även en kanal (1) där luft och bensin från tomgångsmunstycket blandas. Även här kan det ju vara igensatt. Jag hittar inga data för grundinställning av luftskruven, men generellt brukar man göra så här:

Starta motorn så att den går på tomgång (varmkör om det behövs). Vrid sedan luftskruven inåt tills motorn börjar gå ner i varv och notera detta läge på skruven. Vrid därefter luftskruven utåt tills motorn återigen börjar gå ner i varv och notera detta läge. Ställ nu luftskruven mitt emellan dessa två lägen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen