Årsmodell och olja i Rex Vicoped

Fråga: Hej! jag har nyligen köpt en Rex Vicoped med tvåväxlad Victoria motor MS50. Jag undrar vilken årsmodell det är? Ägaren var osäker och trodde 1953. Hur mycket olja det ska vara i motorn? Fungerar rak SAE 10w motorolja? Samt vilket tändstift (b5?) och oljeblandning i motorn?

Tage

 

Svar: Mopeden som företeelse kom med en lag den 1 juli 1952 och det var först året efter som det på allvar började dyka upp renodlade mopeder istället för påhängsmotorerna som var först ut. Den Första Rex Vicoped hade Victorias påhängsmotor FM 38 på 38 kubik monterad nere i ramen som på motorcyklar. Denna motor satt normalt vid bakhjulet på en trampcykel. Året efter, 1954, fick Rex Vicoped en tvåväxlad motor med beteckningen MS 50.

Mopeder kan vara svåra att åldersbestämma då de inte registrerats på samma sätt som bilar och motorcyklar och man får ofta jämföra mopeden ifråga med daterade reklambilder. Men kolla på motorns typskylt. Där står det ofta ”Baujahr” vilket är tyska för tillverkningsår.

När det gäller tekniska data så gäller följande för Victoria MS 50:

Växellådsolja:                     2 dl SAE 20

Oljemängd i bensinen:        4 procent (1:25) 5 procent (1:20) under inkörning

Tändstift:                            Bosch W 7 AC, NGK B6HS

En mopedmotor fungerar för det mesta med nästan vilken olja som helst i växellådan (manuell) och då den rekommenderade oljan SAE 20 kan var svår att hitta kan man testa med den tjockare varianten SAE 30 vilken säljs som gräsklipparolja på bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker. Nackdelen med tjockare olja kan vara att kopplingen drar lite så att det kan bli svårare att hitta friläget när man står stilla med mopeden.

Jim Lundberg

Rulla till toppen