Fjädrar till framgaffel på Apollo Motorette

Fråga: Sådär, renoveringen av min Apollo Motorette från 1955 går vidare tack vare tipsen härifrån. Lagerkulor till framaxeln är nu beställda från Jacking och dyker förmodligen upp under veckan.

Men fjädringen fram vållar ytterligare problem. Konstruktionen är en enkel bottenlänk med fjädrar, alltså inga gummidämpare. Problemet med detta är att fjädrarna är väldigt rostiga och har brustit på flera ställen. Att hitta begagnade fjädrar tror jag inte särskilt mycket på, då det inte är någon jättevanlig moped och att hitta lösa fjädrar eller en komplett gaffel i bra skick till ett trevligt pris, låter osannolikt. Så hur jag ska fixa det här har jag två olika tankar kring hur jag ska göra.

Det ena är att försöka hitta fjädrar som passar och sätta dit dem, men det ska också vara en form av ”gummiskål” i varje ända då. Fjädrarna påminner storleksmässigt och förmodligen i övrigt också om ventilfjädrarna i en (liten) bilmotor, men det ska ju till en himla tur för att hitta fjädrar med rätt egenskaper. Och sedan måste jag tillverka gummiskålarna på något sätt också då (skulle kanske gå att använda gummibitarna från hjulcylindern (trumbroms) på en på en bil).

Alternativet vore ju att ersätta fjädrarna med gummidämpare. Här har jag hittat: Svensktillverkade framgaffel fjädergummi, parvis, passar Cresent och NV Autoped, monark med flera. M8-8, runt 22/30/22 Längd gummi 59,7 mm, totallängd 78 mm. Som stämmer ganska så bra. Fjädrarnas mått är – diameter c:a 22.5 mm, längd (monterad) c:a 55 mm. Det borde nog gå att trycka dit tycker jag och då blir det dessutom stabilare än med fjädrar utan stötdämpare. M8-gängan finns dessutom också redan i gaffeln…

På ett sätt så använder jag helst original, men sådär himla petig är jag inte om det jag monterar bara ser tidsmässigt korrekt ut… Så, låter det rimligt att ersätta fjädrarna med gummidämpare? eller bör jag försöka hitta fjädrar och i så fall var?

Magnus

 

Svar: Gummidämpare är ju standard på flera mopeder och motorcyklar och kan ju vara ett alternativ tills rätt fjädrar dyker upp om man så vill. Men kontakta gärna en fjäderverkstad (Googla på Fjädertillverkning) och kolla om de antingen har en snarlik fjäder i sortimentet eller att de kan tillverka nya åt dig med de gamla som förlaga. En av dessa är Lesjöfors AB som har en del standardfjädrar i sitt sortiment.

Man kan ibland hitta lämpliga fjädrar från ett helt annat håll än man trott. I min åkgräsklippare har jag fjädrar från upphängningen för avgassystemet till en Audi som numera sköter kedjespänningen på klipparen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen