Hur lossar man hårda slangar?

Fråga: Hur tar man bort en slang utan att förstöra slang eller slangstos, till exempel en bensinslang som hårdnat efter många år och anslutningen är av plast?

Johan

 

Svar: Det finns speciella tänger som används vid demontering av slangar. Tricket är att trycka bort slangen istället för att dra. När man gör det senare brukar slangen strama fast hårdare som den klassiska kinesiska fingerfällan. Men när man trycker på slangens ände så vidgas den istället. En enklare variant är att man tar en vanlig spårmejsel och trycker/bänder mot slangens ände.

Värme är också bra. En hårtork eller varmluftspistol kan användas för att mjuka upp slangen lite vilket gör stor nytta om slangen sitter på en pip med spår. Om inget hjälper kan man ta en tväravbitare (typ hovtång) och bita loss en remsa på längden så att slangen tappar greppet.

Jim Lundberg

Hur lossar man hårda slangar?
Det finns speciella tänger för slangdemontering med två klykor som man sticker in vid slangens ände. När man klämmer på tångens skänklar går klykorna isär och trycker bort slangen från sitt rör eller pip.
Rulla till toppen