Montera ramlager i Husqvarna Flinta

Fråga: Hej jag håller på att renovera en Husqvarna flinta motor. I din bok (Stora Tvåtaktsboken, del 1) står det att man skall montera alla lager gäller det ramlager också? Eller skall man montera dom på veven direkt? Har köpt en ny vev och lagren går på en bit sen verkar det vara någon slags förhöjning på axeln. Skall man frysa veven innan montage? Jag vill ju inte bruka för mycket våld.

Med vänlig hälsning, Martin

 

Svar: Om ett lager går tungt att montera i en position så bör man montera det i denna position först – i ditt fall på vevaxeln. När man pressar på lager på en vevaxel måste man se till att vevtappen (där vevstaken är lagrad) inte utsätts för brytningar vilket kan leda till att vevaxeln blir skev.

På bilden ovan syns ett enkelt ”städ” där man trär på vevaxeln på en tjock plåt så att den övre vevskivan får stöd när man knackar/pressar på lagret med hjälp av en rörstump. Man kan också klämma fast ett stadigt plattjärn i skruvstycket som man kan trä upp vevaxeln på. Att kyla axeln brukar inte ha någon större effekt då den inre lagerringen på grund av kontakten med den kalla axeln kommer att kallna och dra ihop sig innan man får ner lagret mot vevskivan. Samma sak gäller vid uppvärmning av lagret – det gäller att vara snabb då värmeledningen mellan axel och lager gå snabbt. Testa gärna med att värma lagret till cirka 80 grader och sedan arbeta snabbt så kan det underlätta något.

Jim Lundberg

Rulla till toppen