Crescent Compact som small till och stannade

Fråga: Hej. Jag har precis köpt en Crescent Compact 1248 som jag har kört med litegrann. Dock så stannade den när jag var ute och körde häromdagen. Den stannade helt plötsligt och när jag försökte dra igång den igen så smällde det lite och gick riktigt dåligt. Till slut gick den inte alls igång och märkte då att den inte hade någon gnista på stiftet överhuvudtaget. Stiftet var väldigt slitet så jag köpte nytt, testade gnistan igen men utan något bättre resultat. Vad är det som kan spöka? Kan det på något vis vara ”dödaren” som krånglar?

Tack på förhand.

Anton Nilsson

 

Svar: Det kan vara dödarknappen, eller kabeln upp dit, som krånglar. Lossa den svarta kabeln som kommer ur motorn och testa om motorn fungerar igen. Har du en multimeter så ska den svarta kabeln (fortfarande frånkopplad från motorn) inte ha någon kontakt med jord annat än när man trycker på dödarknappen.

Men det kan lika gärna vara kondensatorn eller tändspolen som lagt av. Kondensatorer kan självdö väldigt plötsligt. Tyvärr förekommer det en hel del usla kondensatorer på marknaden idag som kommer från låglöneländer. Kolla med Olof Jonsson på firman Lindom (telefon 018-391829, 070-5117040). De använder bara kondensatorer som är testade och pålitliga.

Jim Lundberg

Rulla till toppen