Ersättningslager till Cyclemaster

Fråga: Hej! Håller på att montera ihop en Cyclemaster och kollade i Stora Tvåtaktsboken, del 2 som jag köpt av dig. Där står det att man kan ersätta speciallagret bakom medbringaren med ett 6201 tätat om man sätter 1,3 shims. Men speciallagret är 12,7mm och 6201 är 10 mm då borde det ju vara 2,7 shims eftersom det bottnar kan man väl inte halvera shimsbredden eller tänker jag fel?

Mvh/Pelle

 

Svar: Tyvärr så kommer jag inte ihåg varför jag kom fram till shimsbredden 1,3 mm och jag har inte motorn kvar så att jag kan kolla. Det är en distanshylsa mellan lagren på denna axel och jag har för mig att det är en låsring i blocket. Det kan vara så att det ska sitta stora shims (som lagrets ytterring) innanför lagret (mot kanten i blocket) och små shims (som lagrets innerring) på axeln och att det ska vara 1,3 mm tjocklek på respektive ställe. Jag har ett svagt minne av att jag inte hade stora shims hemma när bilden (ovan) togs så därför är det bara små (axelstorlek) shims på bilden.

Att jag valde måttet 1,3 mm beror på att de flesta shims ligger på 0,1 mm intervall – alltså 0,10 – 0,20 – 0,30 och så vidare. Man kan sätta 1,3 mm på en sida och 1,4 mm på den andra (=2,7 mm), men då får det inte bli nollspel så att lagren sitter i spänn. Två shimsningar med 1,3 mm vardera tar ju bort 2,6 mm spel vilket är det närmaste man kommer 2,7 mm som ju ska shimsas bort.

Testa gärna om det ska vara 2,6 mm på ett ställe eller om det ska spridas ut med 2×1,3 mm och återkom.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen