Modern beteckning på 19 tums mopeddäck

Fråga: Hej. Min fråga gäller mopeddäck. Det står 2- 19 3/4   (24+2) på gamla däcket. Jag provade med ett 19 tum men det var för litet. Det fattades dock väldigt lite att det skulle gått på fälgen. Vet ni var man kan få tag i däck och vad storleken heter?

MVH Jonas

 

Svar: Jag låter Kjell Sveholm på företaget Wheeler-Dealer svar på denna fråga:

I tekniska/naturvetenskapliga/juridiska sammanhang är det fullständigt grundläggande med exakta definitioner och formuleringar.

På mopeddäck anges i dag breddimension i bråktal, t.ex. 2 ½ – 19. På mc-däck används decimaltal, jämför 2.50 – 19 med ovanstående. Frågeställaren anger 2- 19 3/4 (24+2). Menar han 2 ¾ – 19? Jag har i o.f.s. inte sett detta som mopeddimension, men 2.75 – 19 finns som mc-dimension. Eller står det faktiskt 2 – 19 3/4? I så fall vore fälgdiametern 19,75 tum. Jag har aldrig sett någon sådan dimension, men det kan inte tas som slutgiltigt bevis på att svarta svanar inte existerar. Frågeställaren anger (24+2).

Det finns en cykeldäcksdimension 24 – 2 (anges i en del kataloger som 24 x 2). I millimetermått motsvaras detta av 54-507, alltså 54 mm bredd och höjd samt 507 mm fälgdiameter. 507 mm dividerat med 25,4 ger 19,96 tum (508 mm blir exakt 20″). Detta står i motsatsförhållande till 19″, varför frågeställarens uppgifter inte kan utgöra underlag för frågans besvarande. Frågeställaren anger att ett 19 tum däck ”var för litet fattades dock väldigt lite att det skulle gått på fälgen”.

Men vad innebär ”gå på fälgen”? Gick däcket inte att kränga över fälgkanten? Eller gick det över men kunde inte fås att klättra upp på fälgsätet?

Berodde detta på fel dimension eller fel arbetsmetodik?

I fall som dessa, är det lämpligt mäta fälgens omkrets på däcksätet, alltså den plats där däcket vilar, då det är pumpat och har lagt sig tillrätta på fälgen.

Man ska alltså INTE mäta nere i monteringsrännan eller ytterst på fälgkanten. Man kan använda ett tunt snöre och lägga det runt däcksätet ett varv. Längden på snöret i millimeter delas med π (pi 3,14) så fås fälgdiametern i mm. Delat med 25,4 fås fälgdiametern i tum. Det gamla däcket kan mätas avseende bredd och höjd, men ska då vara monterat och pumpat.

Vänligen

Kjell

Wheeler – Dealer

Rulla till toppen