Kan man göra ett eget förzinkningsbad?

Fråga: Hur gör man ett eget förzinkningsbad och vad ska man ha för ingredienser? Funkar det bra på rost?

Jocke

 

Svar: I nummer 10/2015 av tidningen Classic Motor finns en artikel om hur man elförzinkar hemma i köket med kemikalier som man ofta redan har hemma. Där testades flera recept, men det som verkade fungera bäst är detta:

2 dl ättika (12 %), 15 ml socker och 10 ml salt.

Vill man ha större mängd vätska får man öka på samtliga beståndsdelar lika mycket, även om blandningsförhållandet inte verkar vara så kritiskt. Zinket kommer från en offeranod som används till båtar och består av ren zink vilket är ett krav. Allt fett och rost måste avlägsnas innan behandlingen – minsta fingeravtryck kan räcka för att det ska bli fläckigt.

Sedan behövs en strömkälla som ger likspänning på 6-12 volt. Föremålet som ska förzinkas ansluts till minuspolen och zinkanoden ansluts till pluspolen. Strömmen får inte bli för hög och som tumregel kan man säga 15 mA (0,015 A) per kvadratcentimeter på föremålet som ska förzinkas. Börjar det bubbla kraftigt i badet måste strömmen sänkas med hjälp av ett motstånd eller en glödlampa i serie med ena strömkabeln. Kärlet måste vara av plast eller glas och gaserna som bildas kan vara både brandfarliga och hälsovådliga så se till att ha god ventilation.

Jim Lundberg

Kan man göra ett eget förzinkningsbad?
Denna metod ger en matt yta, men den går att borsta upp så den blir blankare med exempelvis en mässingsborste (högra halvan).
Rulla till toppen