Kolven går för högt i Husqvarna Novolette

Fråga: Hej Jim! Har just med hjälp av den förträffliga Stora Tvåtaktsboken skruvat ihop en 40cc. Rexmotor till min Novolette. Men döm om min besvikelse när den visar sig vara stendöd. Har några lådor med Rexmotorer så jag valde ut det som såg bäst ut och satt i hop med alla nya erforderliga lager packboxar och packningar, honade och bytte kolvringar justerade tändningen enligt Stora Tvåtaktsboken.

Märkliga saker som jag noterat är att kolven vänder 2 mm över vändläget och snuddar toppen! Cylindern är 68 mm lång och det stämmer med Husqvarnas reservdelsbok. Har även cylindrar som är 71 mm långa. Frågan är står det rätt i boken? En annan konstig sak som jag aldrig sett förut är att man måste ta bort svänghjulet för att justera ankarplattan då skruvarna skyms av svänghjulet. Du är ju en klurig rackare så jag hoppas att du har något bra svar på mina funderingar.

Tackar på förhand

Hasse

 

Svar: Novolettmotorn finns med två olika slaglängder; 35 respektive 39 mm och om man blandar delar mellan dessa motorer kan det vara orsaken till att kolven går för högt. Det skiljer 4 mm mellan dessa slaglängder vilket innebär att kolven kommer att gå 2 mm för långt i bägge dödlägena.

När det gäller startproblemen kan detta bero på flera saker. Gör ett startförsök och kolla därefter på tändstiftet. Är det blött kommer det ingen gnista och är det torrt kommer det inget bränsle. Om tändningen står som den ska (på Rexmotorn: Brytaravstånd 0,3-0,4 mm, förtändning 1,5 mm, abriss 7-10 mm) och gnistan ändå uteblir kan det vara fel på kondensatorn, brytarna eller själva tändspolen. En enkel åtgärd är att putsa rent brytarkontakterna så att det verkligen blir kontakt mellan dessa.

Kolla att packboxen innanför remskivan inte har glidit ur sitt hål eftersom hela motorn har vevhuskompression och är det inte tätt överallt kommer motorn inte att suga i sig bränsle. Samma sak gäller givetvis packboxen innanför tändplattan.

Jim Lundberg

 

 

Rulla till toppen