Hur ska magneterna sitta i svänghjulet?

Fråga: Jag har hittat ett svänghjul, till en CZ 150C, som någon tidigare ägare plockat magneterna ur, och sedan satt tillbaka dem i lite underlig ordning. I alla fall om man tittar på märkningen han gjorde innan (?) han plockade isär allt. Det är 6 magneter, som ligger i ordning N, N, S, S, N, S. Finns det något enkelt sätt att kontrollera att de verkligen ligger huller om buller, och hur skall de egentligen sitta? Har inte alla magneterna en Nord- och en Sydpol?

Anders Österberg

 

Svar: Eftersom det handlar om sex magneter som sitter jämt fördelade så är det 60 grader mellan varje magnet (6×60=360=ett helt varv). De tre spolarna har sammanlagt sex polskor som också sitter med 60 grader mellan varje polsko – även om polskorna har lite olika längd som kan ge en osymmetrisk bild.

I den här typen av svänghjul är magneterna (M) magnetiserade i tangentens riktning (framåt-bakåt, räknat i rörelseriktningen). Mellan varje magnet sitter en mjukjärnsbit (P) som är magneternas polsko. Då borde det, i min värld, vara så att varannan polsko ska vara syd respektive nord för att spolarna ska kunna inducera en spänning.

Nu var det länge sedan jag plockade isär ett svänghjul med denna typ av magnetkonfigruation, men jag har för mig att man ska vända magneterna så att två magneter på var sida om en polsko ska ha samma pol vänt mot den polskon – se bilden längst ner. Då får man syd- och nordpol på varannan polsko. När du har magneterna lösa på bänken kan du kolla polariteten med en kompass och sedan märka deras ändar med ”N” respektive ”S” inför monteringen i svänghjulet.

Jim Lundberg

Hur ska magneterna sitta i svänghjulet?
Tidigare uppmärkning på svänghjulets polskor. Borde vara varannan S och N varvet runt.
Hur ska magneterna sitta i svänghjulet?
Så här bör det se ut. Magneterna vänds så att två magneter har sina nordpoler mot samma polsko (som då blir en nordpol). Likadant blir det då med magneternas sydpoler som ska ligga mot samma polsko – som då blir sydpol.
Rulla till toppen