Vilken ekerlängd på Apollo Motorette från 1958?

Fråga: Hej! Jag skulle ekra om bakhjulet på min Apollo Motorette från 1958. Klippte bort alla ekrar utom en som jag tog med till moppeaffären för att får rätt längd. Väl hemma upptäcker jag till min förskräckelse att det ska vara olika längd på respektive sida om fälgen. 220mm ska dom vara på ena sidan! Hur tar jag reda vilken längd den andra sidan ska ha?? (Sitter i skiten och känner mig korkad:-)

Jimmy Sandgren

 

Svar: Ingen fara på taket. Ekra upp den ena sidan med de rätta (220 mm) ekrarna och dra på ekernipplarna så långt att navet ligger mitt i fälgen i djupled (höger/vänster). Har du antecknat navets läge i djupled innan du tog isär hjulet är det ändå bättre, men i de flesta fall sitter navet i mitten. Lägg fälgen på tre träklossar så att navet blir hängande i luften. Tryck navet nedåt tills det tar stopp. Det är i detta läge som navet ska ligga mitt i fälgen (om du inte har andra måttuppgifter). Justera med nipplarna tills navet hamnar där det ska.

Ta med träklossarna och det halvekrade hjulet till ekerförsäljaren och lägg upp hjulet på disken med träklossarna under fälgen. Tryck ner navet mot disken så det hamnar i rätt position och låt samtidigt ekerförsäljaren mäta eller prova ut lämpliga ekrar till den kvarvarande sidan.

Jim Lundberg

Vilken ekerlängd på Apollo Motorette från 1958?
Detta händer när man justerar ekerlängden:
Spänner man eker 1 rör sig fälgen till vänster. Spänner man eker 2 rör sig fälgen till höger.
Spänner man både eker 1 & 2 rör sig fälgen nedåt.
Slackar man eker 1 & 2 rör sig fälgen uppåt.
Rulla till toppen