Flakmoped med Husqvarnamotor som dör vid gaspådrag

Fråga: Hejsan! Jag har just (billigt) köpt en flakmoppe av äldre snitt, tillverkad någon gång 1966-1970 tror jag. Motorn är en Husqvarna nr 49846 (trampor, handväxel) ”HVA 50 cc 3-växlad E”. ”Flinta” antar jag? Motorn ska, enligt säljaren, vara renoverad för ca 3 år sedan. Oklart vad ”renoverad” innebär. Det är drygt 35 år sedan jag skruvade moppemotorer, då mest ILO och Sachs.

Fråga 1: Om jag vill köpa din bok ”Stora Tvåtaktsboken” för att fixa med denna motor, ska jag då köpa del ett eller två, alternativt bägge?

Fråga 2: Motorn dör, vill inte varva, vid gaspådrag och belastning. Varvar upp fint om ingen belastning finns. Känner igen problemet från moppemekartiden, men minns inte vad problemet var…

Vänligen

Joakim

 

Svar: I del 1 av Stora Tvåtaktsboken är Husqvarna Flintamotorn med. Då är det är den tvåväxlade motorn med kick som behandlas. Denna motortyp är lite av en ”modulmotor” som finns i många olika varianter, men det som brukar vara gemensamma nämnaren är vevaxel, block och transmission som oftast är likadana. I din motor är det en treväxlad dragkilslåda som skiljer sig rätt mycket från den tvåväxlade lådan i den motor som är med i Stora Tvåtaktsboken, del 1. Kolv, cylinder, vevaxel och koppling bör dock vara samma – och de tekniska data för motorn som finns i boken. I del två av boken är det ytterligare 30 motorer som avhandlas, men de Husqvarnamotorer som är med är ”Äggmotorn” samt 98-kubikaren från 1930-talet.

Att motorn inte klarar av belastning kan bero på flera saker. Dålig kompression, för mager bränsleblandning kan vara två orsaker. Även klen gnista kan orsaka att motorn dör vid gaspådrag då gnistan kan släckas av den ökade bränslemängden. Testa följande: Starta motorn och kör iväg – använd en svag nerförsbacke om den inte orkar köra på plan mark. Håll full gas tills motorn stannar. Ta ur tändstiftet. Om det är blött så räcker inte gnistan till och är det torrt så kommer det inget bränsle. Då vet man i vilken riktning man ska felsöka.

Jim Lundberg

Rulla till toppen