Får barn åka utan bälte?

Fråga: Får barn under 15 år åka obältade i veteranbil om det inte har funnits bälten originalmonterade i bilen?

Svar: För säkerhets skull har jag dubbelkollat din fråga med experter på Tansportstyrelsen. Det är inte åldern utan kroppslängden som avgör om barnet får åka med i den bälteslösa veteranbilen.

Barn under 135 cm måste använda särskild skyddsanordning för barn när man åker personbil eller lastbil. Det kan vara babyskydd, en bakåtvänd barnstol, en framåtvänd barnstol eller en bälteskudde. Gemensamt för dessa skyddsanordningar för barn är att de är beroende av bilbälte för att kunna monteras korrekt och ge bra skyddseffekt.

Skyddsanordningen ska vara anpassad till barnets storlek och den ska vara E-godkänd. Utan särskild skyddsanordning får ett barn som är under tre år inte åka med i bil alls (undantaget en kortare färd i baksätet på en taxibil).

Barn som fyllt tre år men som är kortare än 135 cm får åka bil utan barnstol eller annan skyddsanordning, bara om det är en tillfällig transport en kortare sträcka.

 Men nu till din fråga: är barnet över tre år och över 135 cm gäller de vanliga bilbältesreglerna, det vill säga barnet får åka utan bälte i en veteranbil som inte har (eller borde haft) bälten.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen