Söker information om Centrum med CZ-motor

Fråga: Hej! Jag har en gammal hoj som jag hittar väldigt lite information om.

Årsmodell: 1950

Märke: Centrum

Motor: CZ 125

Informationen och bilder jag hittar visar att den är väldigt lik bland andra Monark och Jawa. Men mer än så kan jag inte hitta. Ska tillägga att hojen är i mycket bra skick och inregistrerad. Har dessutom original köpehandlingarna kvar. Är tacksam för alla svar jag kan få!

Med vänliga hälsningar

Patrik

 

Svar: På 1950-talet var det ganska vanligt med att man sålde mopeder och motorcyklar under andra namn än tillverkarens. Detta kallas idag för dekaltrimning. Monark, som var en av de stora tillverkarna av tvåhjulingar, var nog det märke som såldes under många andra varumärken. Ett av dessa var Centrum. Du kan läsa mer om dekaltrimning i artikeln Dekaltrimmade mopeder här på hemsidan.

Centrum kom från maskinaffären Centrum i Tobo som ägdes av Tobo bruk som i sin tur ägdes av Monark. Där tillverkades bland annat radio- och tv-apparater.

Din motorcykel med 125 cc CZ-motor heter Monark M200 i originalutförande och letar du delar och information är det alltså till en M200 – utom just dekalerna.

Jim Lundberg

Uppdatering 2016-07-29: Från Anders Österberg har vi fått tabeller från Monarks handböcker som visar tekniska data för de olika modellerna.

Tack Anders!

Söker information om Centrum med CZ-motor
Söker information om Centrum med CZ-motor
Rulla till toppen